Planten in manden, dé interieur trend van 2020. Een plant hoeft zeker niet altijd maar in een gewone pot te staan. Al moet ik eerlijk zeggen dat je tegenwoordig wel echt ook te gekke potten hebt voor je planten. Wij hebben al jaren een aantal planten in manden staan. Daarom moest ik ook wel lachen toen ik las dat planten in manden een ware trend gaan worden. Ehm…..dat is het toch al heel lang?

planten in manden: zijn alle manden geschikt?

In principe zijn alle manden geschikt om een plant in te zetten. Wel moet je een beetje opletten. Ik kies er zelf altijd voor om mijn planten in een terracotta pot te zetten met een terracotta schaal eronder. Pas dan zet ik ze in de mand. De mand vul ik dan verder met steentjes om een mooi geheel te creëren. In het verleden deed ik dit niet en pfffff wat een ellende soms met wateroverlast. De meeste manden hebben een plastic binnenkant. Daardoor denk je dat je deze mand gewoon kan vullen met aarde…..echter wanneer ik de planten water ging geven, spoot het water aan alle kanten er alsnog uit. Wat een troep geeft dat!!! Dat was ik zo ontzettend spuugzat, dat ik geen risico’s meer neem.

Nu moet ik toch eerlijk zeggen dat de meeste planten tegenwoordig bij ons nep zijn. Huh….meen ik dit echt? Yep!!! Onze twee maine coon katten Lois en Levi zijn namelijk gek op planten en kunnen er maar moeilijk vanaf blijven. Gevolg? Kapotte en aangevreten planten en een kattenbak vol diarree.

Verschillende manden maar die wel qua look en feel goed bij elkaar passen. De stoffen mand heb ik gekocht bij de Xenos en de rotan mand komt bij de Kwantum vandaan.

Welke planten in mand?

Iedere plant die jij maar leuk vindt! Kleine planten, grote planten, middelgrote planten of mega grote planten. Als je mand maar groot genoeg is voor de plant. (lijkt me logisch toch ;- ) Natuurlijk zijn er ook trends op planten gebied. De cactus is bijvoorbeeld niet uit de woonkamer tegenwoordig meer te denken. De pannenkoekenplant ofwel de Pilea Peperomioides is ook nog steeds erg hip. Voordeel van deze plant is dat hij makkelijk te verstekken is. Kan je weer leuk kleine mandjes erbij zetten. Een plant die het ook altijd leuk doet in mand maar wel groter is, is een palm. Kies dus vooral een plant die jij leuk vindt en waar je de ruimte voor hebt in huis.

TIP: durf zeker ook te kiezen voor grote planten in een mand. Een grote plant kan je goed combineren met kleinere planten ervoor om een mooie botanische sfeer te creëren.

planten trends 2020

Gelukkig blijven we planten in 2020 ook nog massaal in de woonkamer terug zien. Wat ons betreft maken planten een woonkamer sfeervoller en het is ook nog eens gezond. Planten zuiveren namelijk de lucht. Onderstaand zie je een overzicht met planten die erg populair zijn dit jaar:

  • Cactus
  • Monstera deliciosa ofwel de gatenplant
  • Howea forsteriana
  •  Ficus elastica ofwel de rubberplant
  • Sanserveria
  • Aloë Vera
  • Musa Dwarf ofwel de bananenplant

Ook in de keuken staat bij ons een vrij grote plant. Ik dacht eerst dat hij te donker zou staan maar gelukkig doet hij het erg goed in deze hoek.

Kunstplanten ofwel nep planten: ook een ware trend!

Een trend die wel heel opvallend is en waar zeker niet iedereen achter staat zijn nep/kunstplanten. Wij hebben al een paar jaar kunstplanten in huis vanwege onze katten. Waar je eerst goed moest zoeken naar mooie exemplaren is dit aanbod enorm uitgebreid. Ieder tuincentrum en woonwinkel verkoopt ze tegenwoordig. In kunstplanten zit wel veel kwaliteitsverschil. Sommige zijn niet van echt te onderscheiden, terwijl andere echt heel erg lelijk nep zijn. Vaak is het wel hoe duurder, hoe mooier de kwaliteit. Geef dus liever iets meer uit en geniet jaren van een mooie plant 😉 Voordeel ook van nep planten is dat wanneer je ze zat bent, je ze tijdelijk weg kunt zetten om daarna weer te laten pronken in je woonkamer.

Toch blijf ik terracotta potjes ook erg leuk vinden. Momenteel ben ik erg blij met de combinatie van de manden en de terracotta potjes. Binnenkort zal ik ook onze mega grote plant in een mega terracotta pot laten zien.