Een tuin stoer inrichten! Bij inrichting denken we eigenlijk aan het inrichten van het huis maar dit gaat tegenwoordig ook op voor de tuin. De tuin is voor veel mensen het verlengstuk van het huis geworden. De zomers worden steeds warmer en duren ook (gelukkig) langer. We verblijven dus steeds vaker in onze tuin. Helaas zijn hedendaagse tuinen met de dure grondprijzen steeds kleiner geworden. Nu zou je denken dat het dan lastiger is om er iets tofs van te maken. Eigenlijk juist niet. Een kleine tuin kan ook juist kansen bieden voor het creëren van een toffe plek om te zonnen, chillen en niet te vergeten te koken.

Tips voor een stoere tuin

De belangrijkste tips voor het stoer inrichten van je tuin is een stappenplan. Een tuin inrichten vraagt om inspiratie en creativiteit. Ga dus eerst op zoek naar de juiste inspiratie. Wat wil je allemaal in je tuin hebben en welke functies moet je tuin krijgen. Je kan eventueel al veel inspiratie vinden op onze Familie BinnensteBuiten Pinterest Pagina. Daar hebben we namelijk het bord Garden Inspiration gemaakt. Tevens kan je ook kijken op onze blog. Daar hebben we namelijk ook al een artikel geschreven over onze buitenkeuken. Die is best heel stoer 😉 Struin tuincentrums af voor inspiratie of tegenwoordig heb je zelfs speciale tuinmeubilair zaken. Hier doe je ook zeker veel inspiratie op.

Grote en ligging van je tuin

Voor het inrichten van je tuin is het heel belangrijk welke ligging en grote hij heeft. Een zonnige tuin op bijvoorbeeld het Zuiden moet en kan je heel anders inrichten dan een tuin met heel veel schaduw die op het Noorden ligt. Onze tuin ligt pal op het zuiden en voor ons is een Mediterrane tuin echt een uitkomst. Alle planten kunnen goed tegen de hele dag in de felle zon staan. Wanneer onze tuin op het noorden had gelegen, dan hadden wij heel andere keuzes moeten maken. De grote van je tuin is net zo belangrijk. Een grote tuin vraag natuurlijk om een heel andere indeling dan een kleine tuin. Bij een grote tuin kan je denken aan verschillende plekjes om te zitten en te eten. In een kleine tuin is dat heel anders. Dan zou één plek weleens verschillende functies moeten hebben.

Je tuin stoer inrichten

Wanneer je een stoere tuin wilt inrichten heb je vooral lef nodig. Net als de inrichting voor je huis moet je groot durven denken. Zeker wanneer je niet heel veel ruimte hebt in de tuin. Een kleine en saaie tuinset kan juist de plank volledig misslaan in een kleinere tuin. Een grote en stoere tuinset geeft je tuin body en een stoere stijl. Vervolgens kan je de tuin verder inrichten met robuuste en toffe elementen.

Qua beplanting moet je ook zeker niet te klein denken. Je kan beter een paar grote en opvallende planten neerzetten, dan alleen maar kleine plantjes. Zo hebben wij gekozen voor een grote druif, een palm, een olijfboom, een grote vijg en een Italiaanse cypres. (deze is bijna 3 meter hoog). Dit combineren wij met een aantal kleinere planten als lavendel, rozemarijn en laurier. Een buitenkeuken is natuurlijk ook heel stoer en geeft je tuin gelijk een stoere functie. Een buitenkeuken hoeft gelukkig niet meteen heel duur te zijn! Hier kom je met een beetje creativiteit een heel eind.

Kleur doet tevens ook heel veel voor een stoere touch. Wij hebben dit jaar brede zwarte planken tegen onze schutting gemaakt. Door te kiezen voor zwart zag de tuin er meteen al een stuk stoerder uit. Dit gecombineerd met een zitbank gemaakt van betonnen U-elementen en een zwarte buitenhaard kom je ook een heel eind.

Het inrichten van je tuin is een kwestie van inspiratie, motivatie, creativiteit en vooral lef. Wij zijn nog steeds onwijs blij met onze tuin en wat ons betreft mag het het hele jaar zomer zijn.