De brickwall (bakstenen muur) is helemaal hot aan het worden. Maar hoe maak je nu een brickwall en hoe laat je hem er zo oud mogelijk uitzien. Deze vragen wil ik graag in dit artikel voor jullie beantwoorden. Ik ben namelijk zelf aan de slag gegaan en heb een eigen brickwall in ons huis gemaakt. Deze is erg goed gelukt (al zeg ik het zelf) en daarom deel ik mijn tips graag met jou.

Eerst een proef muurtje gemaakt

Marie Louise had het idee opgevat om onze lange muur in de woonkamer en keuken om te toveren tot een oude bakstenen muur. Natuurlijk niet van echte bakstenen maar gemaakt van steenstrips. Omdat die muur een meter of 7 is en het dus echt een serieuze klus is, was het mijn idee dit eerst eens uit te proberen op een proef muurtje. Ik ben geen onzekere klusser en kan echt wel wat maar dit is mij wel mijn eerste brickwall. Ik wil dus eerst even de feeling krijgen met hoe ik het moest aanpakken. Boven op de overloop hebben wij een muurtje wat zich perfect leent voor deze klus.

De overloop van rustig naar stoer door brickwall

Onze overloop mocht sowieso wel iets stoers krijgen. Wij hebben hem wel aangepakt de afgelopen tijd maar er ontbrak nog wel iets stoers. Hij was rustig en wat braaf qua uitstraling. De brickwall kan hier zeker verandering in brengen. Wij hebben onze steenstrips besteld bij Hornbach samen met het cement en voegsel. Deze steenstrips waren voor Marie Louise eigenlijk iets te oranje en ze wilde bijna niet meer aan deze klus beginnen. Ik heb haar weten te overtuigen dat het mij wel zou lukken om deze muur echt wel een oude uitstraling te geven.

De steenstrips voor onze brickwall van Hornbach

Het grootste voordeel van de steenstrips van de Hornbach is dat ze echt heel verschillend zijn in vorm. De stenen verschillen ook in diepte en dat maakt echt een heel groot verschil! Wanneer je steenstrips gebruikt die allemaal dezelfde diepte (afstand tot de muur) hebben, dan wordt de muur weer erg strak. Wanneer je dit mooi vindt is dat natuurlijk goed, echter wilde wij juist een hele stoere oude bakstenen muur creëren. Voor het voegen hebben ze bij Hornbach twee verschillende kleuren. Ze hebben een witte of een grijze voeg. Maar goed, wij houden niet van standaard dus ook dit hebben wij gemengd om zo een eigen kleur te krijgen. De steenstrips voor onze brickwall hebben ook verschillende kleuren en patronen. Ik ben hiermee aan het spelen gegaan, om zo de muur een soort van verhaal te laten vertellen. klinkt misschien een beetje vaag maar wanneer je naar de foto’s kijkt zal je het snappen.

Onze bakstenen muur stap voor stap gemaakt

 1. Als eerst heb ik een laagje cement aangebracht op de muur voor de eerste paar rijen stenen.
 2. De steenstrips heb ik voor het aanbrengen ook ingesmeerd met cement en dan op de muur gedrukt.
 3. Werk van onder naar boven
 4. Om verschillende patronen te krijgen heb ik opgelet dat ik doormiddel van verschillende kleuren steenstrips de muur verschillende patronen mee gaf.
 5. Ik heb bewust metsel foutjes gemaakt en stenen doormidden geslagen en dan twee kleine steentjes naast elkaar geplakt.
 6. Ik heb bewust de voegen verschillende formaten gemaakt.
 7. Na een nachtje drogen ben ik de volgende dag gaan voegen
 8. Ik heb de twee kleuren van het voegsel gemengd om zo een eigen kleur voeg te krijgen.
 9. De voegen heb ik heel rauw en heel slordig gemaakt.
 10. Hoe meer ik naar boven ging hoe slordiger de voegen worden.
 11. De bovenste rijen heb ik met een spatel gevoegd en ben bewust over de stenen gegaan. Zo krijg je het effect van een muur die onder een stuclaag vandaan komt.
 12. Ik heb deze muur niet verder behandeld. Dit zullen wij in de keuken straks wel moeten doen.

Onze stoere Brickwall is geslaagd

Ik was best heel trots op het resultaat als zeg ik het zelf. Deze muur is nu gelukt en het zou mij het zelfvertrouwen moeten geven om aan de woonkamer te beginnen. Maar ergens voelt het ook alsof ik de lat voor mijzelf wel weer hoog heb gelegd. Ik heb trouwens om de muur helemaal af te maken nog twee koperen leidingen in een hoek over de muur geplaatst. Deze hebben totaal geen functie maar geven net even een iets industriëlere look aan de muur. Op naar de grote muur.