Boosheid bij pubers! Boos worden, dat doen we allemaal weleens. Sommige alleen wat heftiger dan andere. Hoe houd je je nu in? Daar heb ik wel tips voor….want ook ik heb een irritant zusje waar ik maar al te graag mee kibbel.

Hoe werkt het boos worden in je hersenen

Ik heb eens wat onderzoek gedaan en ik kwam een heel interessant artikel tegen op internet. Ik ga proberen om het in mijn eigen woorden uit te leggen.

De puber kan niet helemaal normaal reageren. Dat komt door een klein gebied in je hersenen. Je hebt de amaygdala, die bestuurt je emoties die je krijgt en die is in je jeugd al helemaal ontwikkeld. Alleen dan heb je ook nog het kleine broertje, namelijk de frontale kwab. Deze is pas later vergroeid. Het contact tussen die twee is heel slecht en daardoor kan een puber de emoties niet normaal afstemmen. Emoties interpeteren is ook lastig voor een puber. Stel: ouders zijn bezorgd, dan lees je als puber aan het gezicht van je ouders dat af als boos. Met gevolg dat de bezorgdheid van de ouders zorgt voor een enorme woedeuitbarsting bij de puber. Ik hoop dat je het nog allemaal snapt maar wat ik probeer te zeggen is dat als je als puber heel boos bent, je gewoon om moet kijken en NIET meteen moet reageren.

Tips om niet door te draaien in die boosheid

  • TELLEN: dit is misschien wel de bekendste tip. Namelijk tellen tot 10, 20 en soms als je zo boos bent kan je wel tot 100 tellen. Als je jezelf maar afleid van de boosheid die je voelt.
  • NEGEREN: als je voelt dat je boos wordt, negeer die persoon dan even. Kom tot jezelf en ga daarna pas weer verder met het gesprek. Probeer de boosheid te onderdrukken.
  • ZEG HET: als je een persoon hebt die je even niet kan hebben, zeg het, want anders wordt iedereen boos. Zeker op school is dit heel belangrijk.
  • LOOP WEG: voel je dat je echt boos gaat worden, loop dan gewoon even weg van de situatie. Als diegene je toch blijft volgen, dan kan tip 3 je dus helpen.
  • DENK NA: wat bedoel ik daarmee? vraag je af of die persoon jouw boosheid wel verdient. Is diegene het nu echt waard om je over op te winden.
  • BEWEEG: ik heb weleens met deuren geslagen, kussens op de grond gegooid en super hard gestampt op de trap. We doen het allemaal weleens. Je lichaam maakt adrenaline aan, daarvan krijg je energie. Beweeg die energie eruit, dan zakt de boosheid ook weg.
  • ADEMHALING: concentreer je op je ademhaling, niet op de boosheid die je voelt. Adem in via de neus en uit via de mond. Leg desnoods je handen even op je buik. Klinkt een beetje als yoga maar zo daalt ook de adrenaline en dus de boosheid.
  • HUMOR: klinkt een beetje raar. Denk aan een heel grappig grapje en zet de boosheid om in humor.
boosheid bij pubers

Boosheid bij pubers en volwassenen

Ik schrijf dit artikel eigenlijk om pubers te helpen en de ouders van pubers. Maar deze tips gelden natuurlijk net zo goed voor volwassenen. Als mijn moeder dus deze tips leest, zal ze me nog bedanken als ze een keer ruzie heeft met mijn vader 😉