Pfeiffer bij pubers kan erg lastig zijn. Maar hoe weet je nu dat je puber pfeiffer heeft? Op welke symptomen moet je letten? Ik hoop met het artikel van vandaag je een aantal handvaten te geven.
Als je kind niet lekker is, dan maak je je als ouders (grote) zorgen. Onze oudste dochter Beaudine begon ruim een jaar geleden met allerlei “vage” lichamelijke problemen. Ze was continue (extreem) moe, misselijk, lusteloos, zag heel erg bleek en kon zich moeilijk concentreren. Omdat ze een half jaar daarvoor ook voor het eerst ging menstrueren, dachten we dat de klachten daarvan kwamen. Beaudine was namelijk vanaf het begin ook extreem ongesteld en al snel belanden we daarom bij de gynaecoloog. De pil zou de oplossing moeten zijn. Helaas bleek dit niet 1,2,3 het geval.
Bloedprikken bij vermoedens van pfeiffer bij pubers
Mocht je bovenstaande klachten herkennen bij je kind, dan kan het nooit kwaad om bloed te laten prikken. Wij zijn het afgelopen jaar meermaals bij de huisarts geweest maar echt serieus werden wij niet genomen. Er is op een gegeven moment wel op een ijzertekort getest en ook dat had Beaudine. Ze kreeg daarom een 3 maanden durende ijzerkuur maar helaas bleven de klachten in volle hevigheid bestaan. Toch maar weer terug naar de huisarts. We kregen een vervangende huisarts en die nam alle “vage” klachten gelukkig wel heel serieus. Een uitgebreid bloedonderzoek werd er gedaan en daaruit bleek dat Beaudine pfeiffer heeft gehad. Oké, gehad….en nu? Als ze het niet meer heeft waarom heeft ze dan nog steeds zoveel klachten en hoe nu verder?
Pfeiffer bij pubers en nu?
Helaas is er geen behandeling voor de ziekte van pfeiffer. Ook verschilt het per persoon hoeveel klachten je ervaart. In totaal heeft Beaudine het afgelopen jaar bijna 3 maanden school gemist. Ze probeerde wel naar school te gaan maar vaak kwam ze ‘s middags alweer thuis of werden we door school gebeld of we haar wilde komen ophalen. Je wilt ook niet weten hoeveel ruzies we gemaakt hebben met haar. Dan lag ze in onze ogen weer eens te luieren in bed en werden Jan Willem en ik daar heel boos om. “kom eens uit je bed lui varken”….”lig je weer eens te meuren in bed”……”je lijkt wel een oud wijf” het zijn zomaar dingen die we tegen haar gezegd hebben. Nu achteraf voelen wij ons daar enorm schuldig over.
Hadden wij eerder geweten wat er eventueel aan de hand was met haar, dan kan je daar natuurlijk naar handelen. Na 3 verschillende huisartsen gesproken te hebben (leuk hoor iedere keer een invaller) hebben wij dan ook gevraagd hoe wij als ouder hiermee om moeten gaan. Moeten we haar stimuleren om naar buiten te gaan en uit bed te komen of moeten we haar er juist aan laten toegeven. Volgens de huisarts is de moeheid die je kan voelen zo’n basale vermoeidheid, dat het geen zin heeft om te pushen. Neemt niet weg dat het ook niet goed is om alleen maar in bed te blijven liggen. Het is dan toch een visuele cirkel naar beneden waar je in terecht komt. Met Beaudine hebben we afgesproken dat ze zo gewoon mogelijk probeert te leven en als ze echt heel erg vermoeid is, dat ze dan inderdaad gaat liggen. Ze moet dan wel echt rusten en niet televisie gaan kijken of op haar mobiel. Dan krijg je namelijk nog geen “echte” rust.
symptomen ziekte van pfeiffer
- rillerig
- koorts
- keelpijn
- hoofdpijn
- klieren in de hals, oksels, en liezen kunnen dikker worden en pijnlijk zijn
- (extreme) moeheid
- duizeligheid
- verminderde eetlust
Meestal duurt de ziekte van pfeiffer niet zo lang en gaat het ook redelijk snel over. De meeste mensen hebben ooit weleens in hun leven pfeiffer gehad zonder het echt te merken. Mocht je ons verhaal herkennen bij je kind en maak je je zorgen wat er aan de hand is. Vraag aan de huisarts of het mogelijk pfeiffer kan zijn en of je kind hierop getest kan worden. Of het bij Beaudine nu echt een staartje is, dat weten we niet. Wat we wel weten is dat het nog steeds niet helemaal goed gaat met haar. We zijn inmiddels doorgestuurd naar een Kinderarts en daar hopen we meer duidelijkheid te gaan krijgen.
Sinds ik twee weken geleden dit artikel geschreven heb, zijn er weer nieuwe ontwikkelingen geweest. Vorige week maandag hebben we namelijk de hele dag op de Eerst Hulp gezeten. Hieruit kwam naar voren dat Beaudine ook een hartritmestoornis heeft. Deze kan echter alleen niet de klachten veroorzaken. Gelukkig heeft ze geen extreme aanvallen meer gehad. Word vervolgd dus!
Een grote misvatting is overigens dat pfeiffer alleen overgedragen kan worden door zoenen. Het wordt namelijk ook wel de kissing disease genoemd. Pfeiffer kan echter net zoals een gewone verkoudheid/griep worden overgedragen.